Debreceni Emléknap – 11.13.

A jubileumi Tompa-rendezvénysorozat záróeseményére a Dóczy Gimnáziumban került sor.

A Pendely Énekegyüttes magyarbődi népdalokkal vezette fel az Emléknap programját.

Tankó Istvánné, a Dóczy Gimnázium igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót Dr. Bölcskei Gusztávnak, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető tanárának, aki Tompa Mihály rövid, de avatott méltatása után megnyitotta a Vándorkiállítást.

Dr. Imre László, a Debreceni Egyetem professzor emeritusa megemlékezésében Tompa költészetének mai aktualitására hívta fel a figyelmet. A kivándorlás okai mások, de az emberre gyakorolt hatásuk, a gyökértelenség és a honvágy ugyanaz ma és százötven éve is. Gál Anna, a Dóczy Gimnázium tanulója szavalata plasztikusan érzékeltette ezt a párhuzamot.

Az előadások között a Benedek Elek Könyvtár Tompa-szavalóversenyének győzteseitől hallhattuk a költő verseit, Zubor Sándor Boldizsár A gólyához, Szilágyi Anna a Boldogság, Pallag Sára az 1848 című költeményt adta elő.

Rövid szünet után a Pendely Énekegyüttes gömöri népdalokat énekelt Tompa Mihály szűkebb pátriájából. Dr. Vitéz Ferenc, a Debreceni Hittudományi Egyetem docense a lelkész-költő életútját és hivatását ismertette a közönséggel.

Moldován István, az Országos Széchényi Könyvtár osztályvezetője az olvasás és a könyvtárak mai trendjeiről, a digitalizálásnak köszönhető értékmentésről és könnyebb hozzáférésről tartott előadást.

Tóth Ágnes, a Comp-Rend Kft. ügyvezető igazgatója a Tompa-rajzpályázat döntőseit mutatta be röviden, és felkérte a megjelenteket a közönségszavazáson való részvételre.

Tankó Istvánné zárszavában köszönetét nyilvánította a közreműködőknek.